Tips en trucs

Twee belangrijke eigenschappen in het leven van iemand met DMD zijn GEDULD en HUMOR, Vermijd kleine ongemakken (probeer ze op te lossen) , ze kunnen grote invloed uitoefenen.

 

Slaap zoveel mogelijk op je rug, deze houding kun je best van van jongs af al aanleren in bed, De rughouding heeft als gevolg dat je 's nachts veel minder van houding zal moeten veranderen. Experimenteer met grote, kleine, ronde, vierkante, ... kussens om je houding in bed te optimaliseren. Er bestaan aangepaste hulpmiddelen om de drukzones te ontlasten (matras, bovenmatras, hoofdkussens, mousses).

 

Vermijd verslikken en mix je voedsel bij slik moeilijkheden.
Denk aan het plaatsen van een sonde bij problemen om te eten waardoor je minder gaat eten en je immuunsysteem verzwakt. (percutane endoscopische gastrostomie of PEG sonde)

 

Verstopte sonde : probeer eens coca-cola erdoor te spuiten.

 

Experimenteer met wat je tussen je neusmasker en je neus steekt : steriel doekje, watteschijfje, een stukje zeemvel (zeker eens proberen).

 

Heb jij tips of trucs, mail ze naar : bootsman@dvcsintjozef.be
 

Gemaakt in De Webfabriek
Gelieve er rekening mee te houden dat het publieke gedeelte van onze website, het gedeelte dat door onze cliënten gegenereerd wordt, kan afwijken van de voorwaarden die kenmerkend zijn voor het AnySurfer-label.